JK Pralinky
Váš košík | Prázdný
O nás Kontakty
a prodejní místa
Čokoláda Historie
a výroba čokolády
Nabídka Naše nabídka
a speciální akce
Objednávka On-line objednávky
a obchodní podmínky

I hořká čokoláda vám osladí život.

Pokud chcete číst, jak se čokoláda vyrábí, kde se pěstuje, jaké druhy kakaovníku rostou, přečtěte si níže uvedený dokument.

Já bych tu chtěl psát o svých zkušenostech s čokoládou, o tom, co mě překvapilo a co mi přijde zajímavé.

Tak třeba jsem našel, že existují tři uznávané druhy kakaovníku. Ale také jsem našel, že jedna americká studie zaznamenala deset geneticky odlišných druhů kakaovníku. Tady je pro zajímavost uvádím.

Vlastnosti čokolády podle mě nejlépe poznáte, když ji rozehřejete. Pozor na „přepálení“. Jestliže přeženete teplotu (ohřívání na ohni nebo plotýnce, nebo ve vodní lázni, která má vyšší teplotu než 46°C) pak v ní ucítíte kousky zkrystalizovaného cukru, který byl dříve pracně zjemňovaný. Čokoláda pak už není tak hladká a lesklá na povrchu. Dobrá čokoláda po rozpuštění voní – čokoládou. Když obsahuje přísady, které nahrazují složky pravé čokolády, ucítíte je. Tekutá zahřátá čokoláda je velmi chutná, přímo láká k olíznutí. Když takovou čokoládu smícháte v hrníčku se smetanou, dostanete krém – božská mana.

Čokoláda po rozehřátí bývá různě tekutá. Závisí to na obsahu kakaového másla. Nejvíce tekuté jsou tzv. čokoládové kuvertury (40% kakaového másla). Tato čokoláda je vhodná pro výrobu pralinek – belgických i francouzských. Pro označování tekutosti čokolády se používá značení formou „kapiček“ – od jedné (velmi hustá čokoláda do krémů a ganache) do pěti (velmi tekutá). Najdete také trojčíslí, např. 70/30/40 – kakaové složky, cukr, kakaové máslo. Samotný obsah kakaa a jeho složek není pro chuť čokolády to určující. Promítá se sem to, kde je kakaovník pěstovaný – Afrika, Amerika, Indonésie, také různá místa v těchto oblastech.

Soubor PDF  Historie čokolády, dokument ke stažení (112kB; *.pdf).

Na pultech českých obchodů lze v současné době spatřit výrobky, které na první pohled vypadají jako čokoládové, ale ve skutečnosti se jedná o různé náhražky čokolád.

Z náhražek bývají většinou vyrobeny i různé vánoční i velikonoční figurky. Spotřebitel by měl kvůli tomuto sledovat, zda je na obalu uvedeno, jestli se jednáo skutečný výrobek z čokolády či nikoliv.

Jiří Kupčík
Hlavní 164a, 747 06 Opava

+420 775 681 204
info@jkpralinky.cz